Isı Pompası
Çevre Bilinci ve enerji kaynaklarının sınırlı olması alternatif enerji kaynaklarının önemi ni artırmaktadır.Isı pompaları ile Toprakta ve suda yada havada depolanan enerjinin çok düşük miktarda elektirik enerjisi yardımı ile binalarımızı ısıtmak ve kullanım suyumuzu bu yolla sağlama işine ısı pompası sistemi denmektedir.
KLM Isıtma sistemleri olarak 1994 yılın dan bu güne ısıttığımız binalarda ortak sorun kış aylarındaki Yüksek yakıt giderleridir.Buna bir alternatif ararken Viessmann firmasının Isı pompası üretiğini duyduk ve biz kazan ve kombilerini kullandığımız partnerimizden Isı Pompası da almaya başladık.Bu sistemin diğerlerin den ayrıldığı en temel Özellikler
1-Doğaya saygılı , Çevreci ve bir sonraki nesillere zarar vermeden bizi ıstmasıdır. 2-Sonsuz enerji kaynağı güneşin toprağa depoladığı ve atıl olan bir enerji kullanılmaktadır. 3-Cihaz sessiz çalışır her hangi bir bakım gerektirmez otomasyonu çok güçlüdür her saat için ayrı program yüklenebilir.Dış hava ile irtibatlı çalıştığından bir kez ayar yapıldığında kış boyunca hiç dokun madan çalışabilir.Konforunuz devam eder. 4-Konutda yaşayacak kişi sayısına göre 200 lt den 2000 lt ye kadar farklı boyutlarda boyler bağlanabilir , ve sıcak su ihtiyacınız %100 karşılanır. 5-Her projeye göre değişim göstersede yatırım maliyetini 10 yılda size geri kazandırır.Bu oran dağ evlerinde (doğalgaz ın olmadığı yerlerde ) 4-5 yıllara kadar düşer.
Bu maddeleri çoğaltmak mümkündür en belirginlerini paylaşmak istedim .Sistemin yapım yöntemi ise Şöyledir.Isı pompası 3 farklı modeli vardır Hava kaynaklı ,Su kaynaklı ve Toprak kaynaklı Su kaynaklı cihazı kullanmak için deniz kenarı ve göl kenarın da konutumuzun olması gerekir. Hava kaynaklı cihazlarda ise klima ya benzer ürünlerdir.Kapasitesi Toprak kadar yüksek değildir. Bizim için en ekonomik olanı toprak kaynaklı olanıdır verdiği verim ve kapasite büyüklüğü olarak .
Toprak Kaynaklı Cihaz: Kullanılacak olan konut un ısı kaybı hesaplanır ve buna karşılık gelecek kuyular belirlenir.ve sondaj işlemi yapılır 10 cm çapın da ortalama 100 metre kuyu yada kuyular açılır Bunların içine – 20 ‘C lere Dayanıklı özel korige borular yerleştirilir ve - 20 ‘C de donmayacak olan bir sıvı konulur .Özel kollektörler sayesinden toprağın sıcaklığını alan bu sıvı Cihazın içine getirilir ve buradaki bir eşanjör vasıtası ile cihaz bu sıcaklığı emer ve sıvı soğumuş halde toprak daki hatta geri gönderilir.Bu emilen ısı yaklaşık 10 ‘C dir. Termodinamiği çok güçlü olan cihazın içindeki komprosörün içindeki özel gaz sıkıştırılmak sureti ile buharlaşma noktasına getirilirken bir yoğuşma olur bu sayede komprosörün etrafın da bir sıcaklık oluşur bu ortalama 30-35 ‘C ilave sıcaklık olur biz bu sıcaklığı da alıp bina içindeki yerden ısıtma sistemine göndeririz böylece yerden ısıtma borularında 45- 50 ‘C dolaşan su ile binamız ısınır.Tüm bu işlemleri yapmadan önce çok ince Yerden ısıtma verim hesabı ve bina Isı kaybı hesabı yapılmalıdır. Özet ile toprakdan alınan bedava olan 10 derecelik bir sıcaklığı özel komprosör sayesinde 45-50 derecelere getirerek sisteme veriyoruz yazın bu işlemi tersden yatığımızda da binayı soğutmuş oluyoruz.Şöyle bir örnek ile daha iyi anlatılabilir belki evlerimizdeki buz dolaplarımızın içi soğurken Arkasında motoru ( oda aslında ufak bir komprosördür ) ısınır işte biz o sıcaklıktan faydalanıyoruz.
Bizde toprağı soğuturken binayı ısıtıyoruz aklınıza hemen elektirik sarfiatı gelecek oda şöyle
1 TL lik elektirik ile 4,8 TL lik enerji alıyoruz , yani sistem 1 e 4,8 lik bir verim ile çalışıyor diyebiliriz.
En yalın hali ile anlatıldığında ısı pompası böyle bir şey resim ,teknik bilgi, modeller e bakılmak istenir ise www.wiessmann.com.tr yada www.klmisitma.com.tr ı ziyaret edebilirsiniz.